Kroppedal Museum

Fortids- mindedag

Igen i år deltager Kroppedal Museum i Slots- og Kulturstyrelsens årlige ‘Fortidsmindedagen’.  Søndag den 30. april vil der over hele landet finde en lang række aktiviteter sted ved seværdige og fredede fortidsminder i land og by.

Vi indleder dagen med oldtidsvandring i det eventyrlige istidslandskab i Ganløse Eged Skov mellem Bastrup og Buresø. Om eftermiddagen fortsætter vi i landsbyen Ledøje med omvisning i en af Danmarks mest ejendommelige middelalderbygninger – Ledøje Kirke, der gør sig særligt bemærket ved at være i to etager.

Begge arrangementer er gratis og kræver ingen tilmelding. Arrangementerne er en del af museernes bidrag til formidlingsinitiativet ’Historier om Danmark’.

Oldtidsvandring i det eventyrlige istidslandskab

Følg i hælene på arkæologerne fra Kroppedal Museum, når vi tager på oldtidsvandring i Ganløse Eged Skov mellem Bastrup og Buresø.

Mellem dysser og jættestuer i det eventyrlige istidslandskab, har isen og oldtiden formet bakker, dale og smukke søer i et område, der emmer af gamle sagn og myter. Vi skal besøge de lokale seværdigheder som fx ”Rokkestenen”, hvor vi bliver klogere på, hvorfor vi ikke må rokke. Vi skal se Myrestenen, der vandrede med isen til Danmark og sidenhen blev til helligsted i bronzealderen. Og vi skal opleve resterne af de mange storstensgrave fra stenalderen, der stadig ligger bevarede i skovens skygge.

Der er gode ”skovtursfaciliteter”, så tag madpakken med og kom ud og nyd anemoneskoven  – så sørger vi for de gode historier.

30. april kl. 11.00.
Fri entré, ingen tilmelding, turen varer ca. 1 time. Mødested: Den store parkeringsplads ved Lerbakke Hus, Lyngevej 97, 3660 Stenløse.

Ledøje Kirke – omvisning i en helt særlig middelalderbygninger

Vest for København i landsbyen Ledøje, finder vi en af Danmarks mest ejendommelige middelalderlige bygningsværker – Ledøje Kirke. Når Fortidsmindedagen markeres over hele landet den 30. april, byder Kroppedal Museum på omvisning i den unikke kirke i to etager, der blev bygget omkring 1225 i tilknytning til en nærliggende stormandsgård. Med de to etager er der således kor og skib både oppe og nede, hvilket har betydet, at stormanden og hans familie ikke har behøvet at sidde med de almindelige kirkegængere.

I 1887-88 blev kirken udsat for en omfattende restaurering af hvælvmalerier, der i sig selv er en oplevelse værd.

30. april kl. 15.00

Fri entré, ingen tilmelding, omvisningen varer ca. 1 time.

Mødested: Foran Ledøje Kirke, Kirkevej 6, 2765 Smørum