Kroppedal Museum

Gør-det-selv arbejde

Kroppedal Museum har modtaget en bevilling på godt 600.000 kr. fra Kulturministeriets Forskningsudvalg til forskningsprojektet Gør-det-selv arbejde som kulturel praksis 1945-2015.

Forskningsprojekt

Titel:

Gør-det-selv arbejde som kulturel praksis

Hvad:

En undersøgelse af, hvordan fænomenet Gør-Det-Selv-arbejde er opstået, og hvilken kultur, der er opstået omkring det. Både i private hjem og i de store byggemarkeder, hvor danskerne tilbringer deres weekender.

Projektleder:                     

Museumsinspektør, ph.d., Mette Tapdrup Mortensen fra Kroppedal Museum.

Hvornår:      

Projektet løber fra 8. maj 2017 til 30. november 2018.

Resultat:     

En bog med bred kulturhistorisk appel.

Bevilling:

Projektet finansieres af en bevilling på godt 600.000 kr. fra Kulturministeriets Forskningsudvalg.

 

Projektbeskrivelse:

“Jeg vil hellere til Paris og se Venedig og dø/end at vente hele livet i en byggemarkedskø”. Sådan synger Steffen Brandt/TV2 i sangen Gør det selv, selv, og taler dermed sikkert på vegne af mange danske husejere, der har det ambivalent med Gør-Det-Selv-arbejde. Andre har et mere positivt forhold til at vedligeholde og forbedre deres bolig. Men alle må vi omkring Silvan, XL-Byg, Harald Nyborg eller Jem & Fix i weekenden for at hjembringe pensler og træ, skruer, fugemasse og værktøj – masser af værktøj. Men hvordan er Gør-Det-Selv-arbejde som fænomen egentlig opstået? Og hvilken kultur er opstået omkring det?

Dette projekt vil undersøge Gør-Det-Selv-arbejde på enfamiliehuse i danske forstæder i perioden 1945-2015. I den periode blev det muligt for en stor gruppe af danskere at blive ejere af et parcelhus i en forstad. Med den nye status som husejere fulgte også et ansvar for at vedligeholde boligen, og en lyst til at skabe et hjem, der afspejler sine beboere. I projektet skal Gør-Det-Selv-arbejde undersøges som en både praktisk, kulturel og emotionel praksis, der har stor betydning for boligejeres selvforståelse og deres relation til det materielle univers som boligen og parcellen udgør. Gør-Det-Selv-arbejde skal i projektet også undersøges som et kulturhistorisk fænomen, der bl.a. knytter sig til forestillinger om det gode liv i velfærdsstaten, skabelsen af moderne forbrugere, udviklingen i detailhandlen og konstruktion af kønsroller.

Museumsinspektør Mette Tapdrup Mortensen, siger om projektet: ”Vi er selvfølgelig superglade for bevillingen. Den bekræfter, at vores fokus på hverdagshistorien er vigtig. Historien om livet på parcellen som husejer på godt og ondt, om turene til byggemarkedet og om at lægge fliser, kan fortælle meget om, hvem vi er som folk og nation og hvordan vores velfærdsstat er indrettet. Det er ikke kun historien om store begivenheder, politikere og dramatiske højdepunkter, der er interessant.”