Kroppedal Museum

Formidling

Vikingeskat fra Høje-Taastrup

Arkæologer fra Kroppedal Museum har i samarbejde med lokale detektorbrugere fundet en flot vikingeskat på en mark øst for Reerslev.

Skatten omfatter i alt et par hundrede mønter; ca. 55 hele, 120 halve og en del fragmenter. De fleste af mønterne er danske og præget i Lund og Roskilde, men skatten rummer også mønter fra England og Tyskland. Skatten er antagelig nedgravet i den seneste vikingetid, omkring år 1060, på samme tidspunkt Svend Estridsen var konge i Danmark.

Museet har kendt til skatten allerede fra maj måned hvor Anders Elman Hansen, en ivrig og dygtig detektorbruger, fandt de første mønter på stedet og derefter orienterede museet. Fundstedet blev siden holdt hemmeligt og med stor velvilje fra lodsejeren foretog arkæologer fra Kroppedal Museum i september måned en egentlig udgravning på stedet.

’Skatte fra vikingetid finder vi oftest ved en tilfældighed, og tit er skatten pløjet i stykker og spredt ud over et større område’, fortæller museumschef Lars Buus og fortsætter: ’I ufredstider har man ofte begravet sine rigdomme i jorden på et afsidesliggende sted og i dette tilfælde vidner en sammenpresset klump af mønter og tydelige spor af træ om, at skatten oprindeligt kan have været begravet i et træskrin’.

’Disse ting og meget mere bliver vi klogere på de kommende måneder. I samarbejde med møntekspert Jens Christian Moesgård på Nationalmuseet skal skatten nu undersøges og vurderes og så håber vi på, at kunne udstille fundet senere på året på Kroppedal Museum’, slutter Lars Buus.

Formidling

Kroppedals arkæologer foretager hvert år mange udgravninger i hovedstadsområdet. De mange fund kan opleves i særudstillinger på museet eller i eksterne udstillinger, hvor de besøgende kan se glimt fra Danmarks Oldtid med udgangspunkt i forhistorien i Østdanmark.

Læs om særudstillingerne “Finder I Noget?” på Kroppedal Museum og “Fyrsten fra Ishøj”  på Bredekærgård.

I forbindelse med særudstillingerne afholdes hen over året 2014 på udvalgte onsdage “Arkæologernes foredrag”, der bl.a. fortæller om de udstillede genstande og historierne bag. Der er også andre aktiviteter både for børn og voksne.

I Vikingelandsbyen kan man se særudstillingen  ”Nære forbindelser i Vikingetiden”, der udspringer af projektet Vikingevej og Bro, der er et samarbejde mellem Vikingelandsbyen og Kroppedal Museum.

Kroppedals arkæologer inviterer også på “Årets udgravninger” et foredrag om det forgangne års udgravninger og åbent hus arrangementer på aktuelle udgravninger. Følg med her på hjemmesiden for oplysninger.