Kroppedal Museum

Gør-det-selv

Nyt forskningsprojekt.

Gør-det-selv arbejde som kulturel praksis

 

Kroppedal Museum har modtaget en bevilling på godt 600.000,- kr. fra Kulturministeriets Forskningsudvalg til forskningsprojektet Gør-det-selv arbejde som kulturel praksis 1945-2015.

Projektet, der løber i 2017-18, skal undersøge, hvordan fænomenet Gør-Det-Selv-arbejde er opstået, og hvilken kultur, der er opstået omkring det. Museumsinspektør Mette Tapdrup Mortensen, der er projektleder siger: ”Vi er selvfølgelig superglade for bevillingen. Den bekræfter, at vores fokus på hverdagshistorien er vigtig. Historien om livet på parcellen som husejer på godt og ondt, om turene til byggemarkedet og om at lægge fliser, kan fortælle meget om, hvem vi er som folk og nation og hvordan vores velfærdsstat er indrettet. Det er ikke kun historien om store begivenheder, politikere og dramatiske højdepunkter, der er interessant.”

 

Projektet, der løber i 2017-18 skal undersøge, hvordan Gør-Det-Selv-arbejde som fænomen egentlig er opstået, og hvilken kultur, der er opstået omkring det. Museumsinspektør Mette Tapdrup Mortensen, der har skrevet ansøgningen siger: ”Vi er selvfølgelig superglade for bevillingen. Den bekræfter, at vores fokus på hverdagshistorien er vigtig. Historien om livet på parcellen som husejer på godt og ondt, om turene til byggemarkedet og om at lægge fliser, kan fortælle meget om, hvem vi er som folk og nation, og om hvordan vores velfærdsstat er indrettet. Det er ikke kun historien om store begivenheder, politikere og dramatiske højdepunkter, der er interessant.

 

Projektet kort

“Jeg vil hellere til Paris og se Venedig og dø/end at vente hele livet i en byggemarkedskø”. Sådan synger Steffen Brandt/TV2 i sangen Gør det selv, selv, og taler dermed sikkert på vegne af mange danske husejere, der har det ambivalent med Gør-Det-Selv-arbejde. Andre har et mere positivt forhold til at vedligeholde og forbedre deres bolig. Men alle må vi omkring Silvan, XL-Byg eller Jem & Fix i weekenden for at hjembringe pensler og træ, skruer, fugemasse og værktøj – masser af værktøj. Men hvordan er Gør-Det-Selv-arbejde som fænomen egentlig opstået? Og hvilken kultur er opstået omkring det? Dette projekt vil undersøge Gør-Det-Selv-arbejde på enfamiliehuse i danske forstæder i perioden 1945-2015. I den periode blev det muligt for en stor gruppe af danskere at blive ejere af et parcelhus i en forstad. Med den nye status som husejere fulgte også et ansvar for at vedligeholde boligen, og en lyst til at skabe et hjem, der afspejler sine beboere. I projektet skal Gør-Det-Selv-arbejde undersøges som en både praktisk, kulturel og emotionel praksis, der har stor betydning for boligejeres selvforståelse og deres relation til det materielle univers som boligen og parcellen udgør. Gør-Det-Selv-arbejde skal i projektet også undersøges som et kulturhistorisk fænomen, der bl.a. knytter sig til forestillinger om det gode liv i velfærdsstaten, skabelsen af moderne forbrugere, udviklingen i detailhandlen og konstruktion af kønsroller.