Kroppedal Museum

Hver dag er en kamp

Hver dag er en kamp – en fortælling om mennesket i vikingetiden

Følg vikingerne Astrid, Sif, Halfdan og Erik gennem museets stemningsfulde udstilling om det barske hverdagsliv på Vestegnen for 1200 år siden.

I Kroppedal Museums vikingeudstilling ’Hver dag er en kamp – en udstilling om mennesket i vikingetiden’, får du et anderledes indblik i vikingetiden.
Udgangspunktet for udstillingen er en stor vikingegravplads tæt på Vridsløsemagle, som museets arkæologer fandt for nogle år tilbage. Gravpladsen er en af de største vikingegravpladser fra tidlig vikingetid, vi kender til herhjemme. Udover at rumme i alt 120 vikingegrave, viste gravfund også, at flere af vikingerne stammede fra Gotland og at de formentlig var bosat på Vestegnen omkring 800 e.Kr.

Et mix af fiktion og fakta
Nu er de blevet ”genoplivet” i et mix af fiktion og fakta i en udstillingen, der rummer både animationsfilm og arkæologiske fund: Publikum møder en vikingefamilie, Erik, Astrid, Sif og Halfdan, som de følger hele vejen igennem udstillingen. Det er ikke en fortælling om krigeriske vikinger, der drager på togter for at plyndre. Snarere tværtimod. Det er en fortælling om det helt almindelige hverdagsliv, der i sig selv kunne være en barsk og nådesløs affære.
Filmens personer og handling er opdigtet, men ned i hver enkelte deltajle baserer filmen sig på de arkæologisk fund, som udstillingen viser.

Scenografi og animation
Til at skabe den rette stemning, har Kroppedal Museum allieret sig med scenograferne Torden & Lynild, der normalt designer scenografi til landets førende teatre, og som tidligere har vundet en Reumert for deres arbejde.
Og animationsfilmen ’År 805’, som er gennemgående for hele udstillingen, er skabt af blandt andre illustrator Sune Elskær, som udover at have stor erfaring med at tegne oldtids- og vikingefortællinger i både bog-, film- og udstillingsformat, også producerer storyboards til bl.a. Lars von Triers film. Sonja Richter er filmens fortæller.
‘År 805’ blev i 2018 nomineret til to filmpriser ved Ekko Shortlist Awards.

‘Hver dag er en kamp’ kan opleves fra 15. marts 2019.
Voksne 50 kr. Unge under 18 år gratis.

Udstillingen er støttet af Nordea-fonden og Friluftsrådet og er en del af formidlingsprojektet Vikingebro: I gåafstand fra museet kan du opleve rekonstruktionen af verdens længste vikingebro og -vej. Bygget med vikingernes teknikker og værktøj.