Kroppedal Museum

Thorsbro Vandværk

Vandet, bygningen og menneskene

I det naturskønne ved Torslunde ligger Thorsbro Vandværk, som blev etableret i 1908.

København var blevet for stor til selv at kunne servicere sine borgere med rent vand, og derved opstod behovet for på en ny måde at hente grundvand ind til København. Fra 1908 leverede maskinhuset på Thorsbro vand til København, inden det i 1985 blev erstattet af et nyt elektrificeret værk, der stadig sørger for vand til København.

Thorsbro Vandværk består af en række arkitektoniske smukke bygninger og var både arbejdsplads og bolig for de ansatte. Værket danner således rammen om et spændende stykke lokal industrihistorie.

Undervisningsforløb

Ved et besøg på Thorsbro Vandværk har man en enestående chance for at komme ind i maskinhuset og se de maskiner, der foretog indpumpningen af vand og lære om Danmarks industrialisering fra et lokalt perspektiv.

I en dialogbaseret rundvisning, der både foregår ude og inde på vandværket, vil eleverne bl.a. høre om Københavns behov for vand, etableringen af vandværket og dets arkitektur, dieselmotorerne, og hvordan man med hævertteknik sørgede for vand til København samt arbejds- og familieliv på Thorsbro Vandværk.

Der sluttes af med en samtale omkring brugen af grundvand og vandet som ressource.


Målgruppe: Mellemtrin og udskoling

Fag: Natur/teknik, billedkunst og historie

Antal: Op til 28 elever

Varighed: 1 time

Pris: Skoleklasser fra Albertslund, Høje-Taastrup og Ishøj kommuner: gratis undervisning. Andre skoleklasser: kr. 500,- pr. forløb

Bemærk: Kan bestilles fra 1. maj –12. september 2014

Adresse: Thorsbro Vandværk, Allévej 29, Thorslunde, 2635 Ishøj