Blog
20.06.2014

Husker Du Jægerkroen eller den røde Orm?

Den Røde Orm i Valby

Den Røde Orm i Valby

I juni måned kan du se den lokalhistoriske udstilling Husker Du Jægerkroen? på Ishøj Bibliotek. Kroen var under sin storhedstid forlystelsessted med brydning, dirttrack og kendt for møller, tivoliportal, musikpavilloner og isbjørne på taget. Læs og se billeder fra den helt særlige historie om Jægerkroen, der startede som en landevejskro i 1834 og lå der hvor Tranegilde Strandvej og Ishøj Strandvej mødes idag. Du kan også se udstoppede dyr, der stammer fra familiens Friis´hjem, der boede tæt ved kroen (nuværende Friisvej) og en udstilling af modelbiler af Jørn Jordan-Knudsen, der skal illustrere den stigende private og offentlige trafik der kom forbi kroen på “Gammel Køge Landevej” fra 1935 og frem. Jørn har også udstillet sine biler på udstillingen Alletiders Samlinger på Kroppedal i 2013, med stor interesse til følge.

I forbindelse med at vi lavede udstillingen talte vi en del om sammenhængen mellem kroens liv og den offentlige trafik. Ishøj Strand området var et øde stræk på en landevej, der ikke var særlig moderne. Skulle man fra København til Køge før 1935 i automobil, så ville den mest hensigtsmæssige rute gå via Køgevej (mellem Taastrup og Køge). Hvis man skulle til Jægerkroen, blev der i 1910 ‘erne arrangeret at man kørte på laddet af lastbiler. Da J.P. Pedersen begyndte at drive rute den rute der senere blev rute 121, fra Valby og sydpå i 1920, var Gl. Køge Landevej kun farbar ned til Jægerkroen.

I 1935 blev Gammel Køge Landevej ført videre fra kroen som en moderne lige betonvej lige bagved Jægerkroens beliggenhed, således at bagindgangen blev til hovedindgang. Fra 1932 var DSB gået ind ind i rutebilstrafikken. Busruterne blev mere og mere brugt og bussen på billedet var en DSB sættevognsbus (som det fremgår af billedet), og den var enorm – måske verdens største bus før krigen! Bussen fik kælenavnet Røde Orm på grund af sættevognens bevægelser. Den først Røde Orm 80 pladser og havde 125 Hk, (ifølge myldretid.dk) og den kunne køre 65 Km/t.

Du kan også se flere billeder om Jægerkroen på flickr her: Jægerkroen på flickr

Vi vil meget gerne have historier og erindringer om Jægerkroen og rutebilerne på Gl. Køge Landevej. Skriv dem gerne her i kommentarfeltet