Blog
10.04.2014

Kæmpekikkert til Kroppedal

astronomigladsaxekikkert

Ansatte fra museet fik sammen med flyttefolk  tidligere i dag med en stor kran flyttet de tunge dele fra Gladsaxe Skole til Kroppedal. Hele operationen gik godt. Vi havde fint vejr med næsten ingen vind, så forholdende var optimale til opgaven.

Kikkerten har siden 60’erne været brugt som skolekikkert, men efterhånden var både kikkert og kuppel nedslidt, så vi valgte at overtage kikkerten fra Gladsaxe Kommune.

Det er en meget berømt kikkert, der sandsynligvis kom til Danmark i slutningen af 1880’erne. Victor Nielsen var første ejer, og via almindelig handel i amatørkredse kom kikkerten i pastor Hansens besiddelse fra 1897 til 1933. Derefter var den skolekikkert i Præstø, men stadig i privateje. I tiden på Gladsaxe Skole, har overlærer Volmer Hegvad vist stjernehimmel og objekter i kikkerten frem til utallige elever og gæster. Hegvad har passet så godt på kikkerten, at den stadig var fuldt funktionsdygtig. Dog kunne kuplen ikke mere dreje rundt.

På Kroppedal er den gamle kikkert nu kommet på magasin. Forude er der et arbejde med at renovere delene og få et observatorium bygget. Så snart går jagten ind på midler til et sådant projekt