Kroppedal Museum
Vild med Viden

Nyd et glas vin, og bliv klogere når Kroppedal Museum, i samarbejde med FOF, inviterer til foredrag om arkæologi og historie.
Til alle foredrag vil der være mulighed for at besøge udstillingerne, som har åbent til 21.00 om torsdagen. Billet til foredraget giver også adgang til udstillingerne.
Alle foredrag starter kl. 19.00. Billetterne købes via FOF (links findes i følgende program). Til foredragene tilbyder museet vin/vand samt lidt snacks.
Program
7. april: Udgravningen ved Kong Svends Høj
Foredragsholder: Bo Jensen
5. maj: Krigen på Vestegnen
I 1943 og 1944 kom verdenskrigen til Vestegnen. Igen og igen sprængte danske modstandsfolk tog og fabrikker, der arbejdede for den tyske besættelsesmagt. Mens tyskerne slog igen med vejspærringer, spærretid og nedskydninger af civile. I foredraget fortæller museumsinspektør Anders Dalsager med ord og billeder om kampene mellem modstandsfolk og myndigheder vest for København under besættelsen. Og han viser, hvad der sker med lokalsamfund, når de rammes af kampe og krigshandlinger.
Foredragsholder: Anders Dalsager
2. juni: Vikingerne på Vestegnen
Godt 2 km. fra Kroppedal Museum ligger Snubbekorsgravpladsen. Det er den største civile gravplads på Sjælland, og rummede i alt 120 grave. Gravpladsen var i brug i en periode på hundrede 100 år fra ca. år 750 til år 850 dvs. fra den tidligste del af vikingetiden. Arkæologerne fandt ingen overdådige fyrstegrave fyldt med gravgaver. Her lå helt almindelige bønder begravet. Snubbekors gravpladsen afspejler således meget godt den befolkning, som levede på Vestegnen for godt 1200 år siden.
I 2019 åbnede Kroppedal Museum udstillingen ”Hver dag er en kamp” som fortæller en gribende historie om dagligdagen for nogen af de folk, der senere blev begravet på Snubbekorsgravpladsen. Med afsæt i udstillingen fortæller museumschef Mads Thernøe om vikingerne på Vestegnen. Hvad fortæller arkæologien og de skriftlige kilder os om magt, familiestrukturer, dagligt arbejde og udkig til verdenen.
Efter foredraget er der rundvisning i udstillingen, hvor Mads Thernøe fortæller om de overvejelser, som der ligger til grund for de valg til er truffet i udstillingens arbejdet.
Foredragsholder: Mads Thernøe
1. september: Taastrup, Hovedstadens Forstad
I starten af det 20. århundrede fik landets ældste stationsby fart på. Langs Taastrup Hovedgade blev der anlagt store købmandshandler, og byen fik med fabrikant Hugo Dorph en kæmpe manufaktur industri. Arkivleder Lars Spatzek vil fortælle om byens historie med kildemateriale fra Høje-Taastrup Sogneråd, der sammen med byens spidser udviklede hele området til det Taastrup, vi kender i dag.
Da Taastrup Nykro blev åbnet i 1902 efter branden, skete det med mange taler og lejlighedssange, der alle priste det nye og moderne Taastrup – Hovedstadens Forstad.
Foredragsholder: Lars Spatzek
6. oktober: København og Fingerplanens forstæder på Vestegnen
Forstæderne i hovedstadsområdet var i en rivende udvikling efter 2. verdenskrig. Fingerplanen fra 1947 skulle imødekomme den store bolignød i Københavnsområdet og samtidig styre byvæksten ud fra København, der ifølge planen forestillede håndfladen med fem byfingre og grønne rekreative områder imellem fingrene. Tilhørerne kommer på en rejse fra København og ud til Vestegnens forstæder, der var i en rivende udvikling efter 2. verdenskrig. Vi besøger bl.a. den planlagte tæt-lave velfærds by Albertslund og parcelhusforstaden Greve, hvor flere fik råd til at bygge hus – ja, flere fik endda råd til tidens nye vidundere: TV, køleskab og bil i carporten.
Foredraget bygger på Kirsten Egholks bidrag til fotobøgerne ”København i 1960´erne” og ”København i 1970´erne” samt forskning og formidling omkring forstædernes udvikling.
Forefragsholder: Kirsten Egholk
3. november: Vestegnens bykonger – hvor kommer de fra?
Vestegnen er formet af stærke borgmestre. Områdets boligområder, grønne områder og institutioner blev fra 1950’erne opført under indflydelse af magtfulde kommunale førstemænd. Men hvem var de stærke Vestegnsborgmestre? Og er det rimeligt at kalde dem ”bykonger”? I dette foredrag kommer du på en spændende tur igennem Vestegnens politiske fortid.
Foredragsholdere: Darius Monfared og Anders Dalsager