Kroppedal Museum

Vinterferie 2021

Vinterferie 2021

Omend museet er lukket pga. Corona, skal i ikke gå glip af Vinterferie. Det er stadig muligt at besøge Vestskoven, Ole Rømers observatorium, Vikingebroen og andre udendørs lokationer. For at gøre turen ekstra interessant har vi lavet et par aktiviteter i kan lave mens i er på besøg: Solsystemet i Vestskoven og Byg dit eget insekt.

Solsystemet i Vestskoven

Vi har lavet en model af Solsystemet i målestok 1:8.210.000.000. På kortet herunder kan du se hvor vi har placeret de enkelte planeter i Solsystemet. Finder du dem er det muligt at lære mere om dem og få en fornemmelse for hvor stort og tomt rummet er. I kan starte ved Solen ved museet, eller tage planeterne i jeres helt egen rækkefølge.

I kan forstørre kortet (eller sende den til Google Maps) ved at klikke på ikonet øverst til højre på kortet: Google Maps icon

Byg dit eget insekt

Lav dit eget flotte insekt af ting du finder i skoven, tag et billede og læg det på instagram med #Kroppedalmuseum, så kan det være at dit insekt kommer på museets hjemmeside og Facebookside.

 

Insekter:

Alle voksne insekter består af tre dele; hoved, forkrop og bagkrop. Ordet insekt betyder ”i dele” på latin.Insekt lavet af blade - Vinterferie 2021

Insektets krop er inddelt så der på hovedet sidder følehorn/antenner og øjne. I hovedet er hjernen, kontrolcentret og munddelene. I forkroppen sidder al muskelkraften. Det er også her de seks ben er hæftet fast – alle insekter har seks ben. De fleste insekter har vinger og de sidder også på forkroppen. I bagkroppen er hjertet, tarmen og kønsdelene.

Munddelene kan være meget forskellige og nogle insekter har kæber og tygger sidelæns. Andre insekter har en snabel, som de kan stikke eller suge med. En sommerfugl har f.eks. en sugesnabel, som den kan rulle sammen, når den ikke bruger den.

De fleste insekter har 4 vinger, men det er ikke alle insekter der flyver med alle 4 vinger. F.eks. er mariehønens forvinger dækvinger, der er tykke og bruges som låg for bagvingerne og kroppen.

Insekter har ingen ører og opfatter lyd på andre måder end os mennesker. En hanmyg hører med sine antenner og ørerne på en løvgræshoppe sidder på dens knæ.

Insekter har ikke et skelet indeni som vi mennesker, men de er dækket af et såkaldt hårdt exoskelet, der passer på dets bløde krop. Det er derfor insekter kan falde fra høje steder, uden at komme til skade.

Insekter har ikke lunger. De trækker vejret gennem kanaler, der er over hele kroppen på insektet. Luften kommer ind til kanalerne gennem åndehuller på overfladen af insektets krop.

 

Prøv at ”bygge” dit eget insekt ud af ting du finder i skoven.

 

Husk at et insekt har:

  • En krop der er delt i 3 dele.
  • 6 ben og måske vinger på forkroppen.
  • Munddelene kan være meget forskellige.