Kroppedal Museum

Helgeshøj

Pilespidser og palisader.

Kamp, jagt eller ofringer?

 

Unikt fund, med over 130 flintepilespidser fra bondestenalderen.

 

 

For næsten 5000 år siden, – det vil sige i bondestenalderen, lå der her et stort træbygget palisadeanlæg. Anlægget har formentlig omkranset en større bakkeknold, men det er kun en lille del af anlægget der er blevet udgravet, så vi ved det ikke med sikkerhed.

 

Udgravningen afslørede, at anlægget bestod af flere paralleller palisader, der tilsammen dannede en slags løbegange med adskillige åbninger. Foran en af disse åbninger fandt arkæologerne fra Kroppedal Museum et brolagt område og en stor mængde pilespidser.   Hvorvidt der er tale om et forsvarsanlæg, en jagtfælde eller noget helt tredje, er meget svært at afgøre, men det er tydeligt at stedet bærer på en dramatisk historie.

 

Det er yderst sjældent at man i Danmark finder så store mængder pilespidser af den type, og det er kun set ved kendte jagtområder, hvor datidens jægere har haft deres jagtstationer. Det gør fundet unikt, da der ikke tidligere, er fundet så store mængder pilespidser i forbindelse med byggeri.

 

I en montre kan man se de mange pilespidser, hvoraf der er både knækkede pilespidser; forarbejder til pilespidser og pilespidser lavet af genbrugte økser. Mange er hele; med skafttunge og tilspidset od, og de er alle sammen lavet af flint. Nogle har skudskader.