Kroppedal Museum

Snubbekorsgård

 

En gravplads fra vikingetid

I 2006 opdagede man en gravplads ved Snubbekorsgård i Høje-Taastrup. Gravpladsen blev udgravet i årene mellem 2006 og 2011.

Udgravningerne afdækkede en stor gravplads fra ældre vikingetid med 48 jordfæstegrave og 72 brandgrave. I jordfæstegravene blev de døde begravet ubrændte. I ca. halvdelen af jordfæstegravene var der bevaret skeletter og i de fleste var der gravgaver – typisk jernknive, men også bronzesmykker, jernbeslåede træskrin, glasperler og dyreofre.

I en rig kvindegrav fandt arkæologerne et dyrehovedformet spænde. Det er en meget sjælden smykketype i Danmark.

I en anden kvindegrav blev der fundet jernbeslag fra et skrin, samt to tenvægte. Ved lænden blev der fundet en jernnøgle. På brystregionen var der to skålspænder af bronze. Sammesteds blev der fundet to glasperler, et stykke sølvtråd og en sammenbukket sølvmønt. I kvindens mundhule lå der ligeledes et stykke sølvtråd og en sammenbukket mønt. Sølvet har formentlig været betaling for rejsen til dødsriget.

I en tredje grav var en mand gravlagt sammen med sin hund. Hunden var en unghund, lidt mindre end vore dages Schæferhund. Kun dens kæber var bevaret.

Der var begravet 120 mennesker på gravpladsen Snubbekorsgård.