Andreas Mogensen – Blå jets og røde feer

Andreas Mogensen – Blå jets og røde feer

Allerede under sin første mission i 2015, tog Andreas Mogensen billeder af blå jets og røde feer: kæmpemæssige lyn.
Siden har både DTUs ASIM projekt og Andreas selv taget flere billeder af disse mystiske lyn, men hvad har vi lært om dem?

Tordenvejr er et af atmosfærens mest fascinerende og skræmmende fænomener. Enorme elektriske ladninger skyder lyn mellem skyerne, med temperaturer flere gange varmere end Solens overflade efterfulgt af tordenbrag, med lydniveauer svarende til en raketaffyring. Og dette er blot hvad vi kan se fra jorden. Men fra rummet kan man være heldig at se, hvad der sker over skyerne. Her skyder enorme lyn fra tordenskyerne helt op til kanten af rummet, 100 km over jordens overflade.
Disse blå jets og røde feer er utroligt vigtige for at forstå hvordan energi transporteres gennem atmosfæren, og derfor også for at forstå Jordens klima og bedre kunne modellere de forandringer vi observerer.
Derfor har Andreas Mogensen både i 2015 og igen nu under sin nuværende mission haft som opgave at tage billeder af tordenskyer. Sammen med DTUs instrument ASIM prøver de at forstå hvordan disse lyn virker.

På denne stjerneaften vil vi sætte fokus på dette ene af Andreas Mogensens forskningsprojekter, og se hvad de nyeste observationer kan fortælle os om disse mystiske kæmpelyn.

Hvis der ikke er overskyet, vil de kyndige amatørastronomer fra Københavns Astronomiske Forening stå klar ved vores observatorium og åbne op for den ægte stjernehimmel. Med lidt held, kan det også være muligt selv at se rumstationen fare forbi.

Praktiske oplysninger

Arrangør:

Kroppedal Museum

Dato:

13. marts 2024 kl. 19:00 – 21:00

Sted:

Kroppedals Allé 3, 2630 Taastrup

Kontaktoplysninger:

Mail:  lars.occhionero@kroppedal.dk
Telefon: 4330 3000

Billettyper:

  • Voksen (over 18): DKK 75,00
  • Børn/unge (under 18): DKK 25,00