Stjerneaften – Kosmologi, mørkt stof og mørk energi

Stjerneaften – Kosmologi, mørkt stof og mørk energi

Til sæsonens sidste stjerneaften vil vi kigge på selve universet, big bang, mørkt stof og energi, og hvordan Tycho Brahes Stella Nova var et vigtigt element til bestemmelsen af universets udvidelse. Vi vil naturligvis også kigge på JWSTs nyeste data.

I år fejrer vi Tycho Brahes opdagelse af Stella Nova for 450 år siden, og derfor vil alle stjerneaftener have knytning til Brahes opdagelser og udforskning.

Tycho Brahes livsværk var at vise om Solen faktisk var i centrum af universet. Men med hans målinger kunne han ikke få det til at passe, ikke med mindre stjerner var langt væk, meget længere væk end nogen troede muligt.

Billedet af det uendelige store univers fyldt med galakser er kun godt 100 år gammelt, og det var absolut utænkelig i Tycho Brahes tid, hvor man mente, at Universet kun gik lidt længere ud end til Saturn bane.

Men Universet viser sig at være meget større end først antaget, og det viser sig også, at universet udvider sig, endda med en accelererende hastighed som drevet af en ukendt energi. Og vi kan se, at der må være mere i universet, end vi kan se –  et usynligt eller mørkt stof.

Til sæsonens sidste stjerneaften vil vi kigge på selve universet, big bang-modellen, mørkt stof og energi, og hvordan Tycho Brahes Stella Nova var et vigtigt element til bestemmelsen af universets udvidelse. Vi vil naturligvis også kigge på JWSTs nyeste data, da et af teleskopets primære mål netop er at kigge så langt som muligt, og derigennem se universets første galakser og stjerner; se universets daggry.

Til hver aften vil der også være mulighed for at se observatoriet og, hvis vejret tillader det, selv få lov til at se på stjerner og himmellegemer gennem den store kikkert, med kyndig vejledning af Københavns Astronomiske Forening.

Stjerneaftener koster 75,- for voksne og 25,- for børn. Prisen dækker både arrangementet og adgang til museet. Billetterne kan købes på place2book.dk.

Praktiske oplysninger

Arrangør:

Kroppedal Museum

Dato:

15. marts 2023 kl. 19:00 – 21:00

Sted:

Kroppedals Allé 3, 2630 Taastrup

Kontaktoplysninger:

Mail:  kontakt@kroppedal.dk
Telefon: 43303000

Billettyper:

Voksen:       75,00 kr.
Barn/Ung:   25,00 kr.

Alle betalte billetter tillægges billetgebyr på 4,94 kr.

Alle gebyrer er inkl. moms.