Stjerneaften – Rester af supernovaer og dannelse af nye stjerner

Stjerneaften – Rester af supernovaer og dannelse af nye stjerner

Stjerneaften – Rester af supernovaer og dannelse af nye stjerner

Til denne stjerneaften vil vi tage et nærmere kig på resterne efter en supernova, og hvordan nye stjerner og planeter kan dannes i disse tåger. Vi vil også kigge på den nyeste data fra JWST.

I år fejrer vi Tycho Brahes opdagelse af Stella Nova for 450 år siden, og derfor vil alle stjerneaftener have knytning til Brahes opdagelser og udforskning.

Tycho Brahe var utrolig udførlig i sine beskrivelser af himlen. Vi kan derfor i dag bruge hans noter til at finde det eksakte sted, han så “Den nye stjerne.” Kigger vi her med en kraftig kikkert, vil vi opdage en sky af gasser og støv;en supernovarest eller stjernetåge.

Stjernetåger er resterne af døde stjerner, og de findes i mange afskygninger. Denne rest kan ved særlige tilfælde samle sig igen og danne nye stjerner og planeter. Stjernetåger er således universets stjernefabrikker og stedet hvor vi – dig, mig, ja selve Jorden – stammer fra. 

Til denne stjerneaften vil vi tage et nærmere kig på resterne efter en supernova, og hvordan nye stjerner og planeter kan dannes i disse tåger. Vi vil også kigge på den nyeste data fra JWST, hvis formål bl.a. er at studere stjernedannelse og måle, hvad atmosfæren på planeter uden for solsystemet er lavet af.

Til hver aften vil der også være mulighed for at se observatoriet og, hvis vejret tillader det, selv få lov til at se på stjerner og himmellegemer gennem den store kikkert, med kyndig vejledning af Københavns Astronomiske Forening.

Stjerneaftener koster 75,- for voksne og 25,- for børn. Prisen dækker både arrangementet og adgang til museet. Billetterne kan købes på place2book.dk.

Praktiske oplysninger

Arrangør:

Kroppedal Museum

Dato:

7. december 2022 kl. 19:00 – 21:00

Sted:

Kroppedals Allé 3, 2630 Taastrup

Kontaktoplysninger:

Mail:  kontakt@kroppedal.dk
Telefon: 43303000

Billettyper:

Voksen:   75,00 kr.
Barn/Ung: 25,00 kr.
Alle betalte billetter tillægges billetgebyr på 4,94 kr.
Alle gebyrer er inkl. moms.