Stjerneaften – Supernovaer

Stjerneaften – Supernovaer

Stjerneaften – Supernovaer

En supernova eksplosion kan lyse mere op end en hel galakse tilsammen. Men hvad får stjerner til at eksplodere? Få svar på dette og meget mere til denne stjerneaften, hvor vi vil kigge på stjerners voldsomme død.

I år fejrer vi Tycho Brahes opdagelse af Stella Nova for 450 år siden, og derfor vil alle stjerneaftener have knytning til Brahes opdagelser og udforskning.

Da Tycho Brahe så et nyt himmellegeme ved Cassiopeia i 1572, troede han, at han så dannelsen af en ny stjerne, som forsvandt igen i løbet af få dage. Han kaldte legemet Stella Nova: den nye stjerne, men det, han faktisk så, var ikke en ny stjernet, men en stjerne som døde i en voldsom eksplosion, en død vi stadig i dag kalder for supernova. 

En supernova er en af universets kraftigste energiudladninger, og en stjernes eksplosion kan lyse mere op end en hel galakse tilsammen. Men hvad får stjerner til at eksplodere? Hvordan foregår denne eksplosion? Hvad er der tilbage efter en eksplosion? Hvad sker der med omgivelserne, når denne enorme mængde energi frigøres?

Få svar på dette og meget mere til denne stjerneaften, hvor vi vil kigge på stjerners voldsomme død, og hvordan navnet “nova” (ny) måske slet ikke er så fejlvalgt, da supernovaer er grundlaget for Jordens og vores eksistens.

Til hver aften vil der også være mulighed for at se observatoriet og, hvis vejret tillader det, selv få lov til at se på stjerner og himmellegemer gennem den store kikkert, med kyndig vejledning af Københavns Astronomiske Forening.

Stjerneaftener koster 75,- for voksne og 25,- for børn. Prisen dækker både arrangementet og adgang til museet. Billetterne kan købes på place2book.dk.

Praktiske oplysninger

Arrangør:

Kroppedal Museum

Dato:

16. november 2022 kl. 19:00 – 21:00

Sted:

Kroppedals Allé 3, Taastrup, 2630 Taastrup

Kontaktoplysninger:

Mail:  kontakt@kroppedal.dk
Telefon: 43303000

Billettyper:

Voksen:   75,00 kr.
Barn/Ung: 25,00 kr.
Alle betalte billetter tillægges billetgebyr på 4,94 kr.
Alle gebyrer er inkl. moms.