JWST – Universets første daggry

JWST – Universets første daggry

JWST – Universets første daggry

For omtrent 13,5 milliarder år siden tændtes de første galakser. Webb-teleskopet er særlig godt til at se på netop disse. Hør om de nyeste opdagelser om galaksernes fjerne fortid.

Når man kigger langt ude i universet, kigger man også tilbage i tid. Derfor kan vi, ved at kigge på de fjerneste galakser, undersøge hvordan disse så ud, helt tilbage, da universet først skabte dem. Men disse galakser er meget svage og pga. universets udvidelse, lyser kun i infrarødt. Det var en af de helt store begrundelser for at bygge JWST. Teleskopet ser nemlig i infrarødt, og er kraftig nok til at kunne se disse fjerne galakser. Og det har den så sandelig også gjort. Vi vil til denne stjerneaften tale om JWST nye opdagelser om dengang de første stjerner og galakser kom til. Dengang da universet oplevede sit første daggry.

Til hver aften vil der også være mulighed for at se observatoriet og, hvis vejret tillader det, selv få lov til at observere rummet, med kyndig vejledning af Københavns Astronomiske Forening.

NGC 1433 (MIRI Image)
Galaksen NGC 1433 taget med MIRI instrumentet på JWST Credits Science NASA, ESA, CSA, Janice Lee (NSF’s NOIRLab) Image Processing Alyssa Pagan (STScI)

Praktiske oplysninger

Arrangør:

Kroppedal Museum

Dato:

6. december 2023 kl. 19:00 – 21:00

Sted:

Kroppedals Allé 3, 2630 Taastrup

Kontaktoplysninger:

Mail:  lars.occhionero@kroppedal.dk
Telefon: 4330 3013

Billettyper:

  • Voksen (over 18): DKK 75,00
  • Børn/unge (under 18): DKK 25,00