Kroppedal Museum

Galileo Galilei

Galileo Galilei (1564-1642) er husket som en forkæmper og martyr i videnskabens tjeneste.

Han var en pioner i brugen af kikkerten. Han fik støtte fra Staten Venedig til at udvikle en eksisterende model til brug for byens maritime forsvar. Derefter rettede han blikket mod himlen. Han opdagede: Jupiters måner, så solpletter, at Venus havde faser lige som månen og meget mere

Han var også støtter af Kopernikus’ teori. I 1632 skrev han ”Dialog vedrørende de to førende Verdenssystemer”. Ifølge Kirkens censor måtte Kopernikus’ teori diskuteres men ikke støttes i bogen. Galileo overkom censoren ved at lad figren ”Simplicio” være fortaler for den gamle teori og derved give hans mening til kende uden at bryde reglerne.

Kirken var ikke tilfreds, og i 1633 kom Galileo foran Inkvisitionen. Kirken så hans bog som en blåstempling af Kopernikus’ ideer som han var blevet banlyst at skrive om. Efter trusler om stempling som kætter, med potentielle alvorlige følger, Endte han med at blive dømt til husarrest. Myten siger dog at han ved rettergangens afslutning ytrede ”Men den bevæger sig alligevel” (E pur si muove) omend en sådan ytring nok aldrig har fundet sted.