Kroppedal Museum

Venus

Venus er den planet, der lyser klarest på himlen. Ligesom Merkur kan man se den lige før solopgang og lige efter solnedgang.

Venus er den planet som er tættest på Jorden og nogenlunde lige så stor. Derfor er den ofte blevet opfattet som Jordens søsterplanet. De russiske og amerikanske sonder har vist, at Venus er meget ugæstfri og uopnåelig for mennesker.

Rumsonde-programmer

Under den kolde krig konkurrerede amerikanerne og russerne om at sende rumsonder til Venus. I 1962 kredsede rumsonden MARINER 2 om Venus i 109 dage. Den afslørede, at mens planetens øverste skylag var kolde, var overfladetemperaturen helt oppe på 425 grader celsius.

Den russiske rumsonde Venera 3 landede på Venus i 1966, men blev knust under trykket. Derimod gav Venera 4 vigtige nye informationer. Den målte overfladetemperaturen til 500 grader celsius, og at 90-95 % af atmosfæren bestod af dioxyd.  Det russiske Venus-program fortsatte frem til 1985, hvor man med den sidste Venera-sonde opdagede, at planetens atmosfære er langt mere turbulent, end man tidligere havde antaget og udsat for voldsomme vindstød.

I 1989 opsendte amerikanerne sonden Magellan, som i løbet af 4½ år foretog den hidtil bedste kortlægning af planeten. Over 98% af overfladen blev undersøgt med radar, og 95% af dens tyngdefelt blev kortlagt.

I det 21. århundrede er forskningen blevet genoptaget. Den europæiske sonde Venus Express gik i kredsløb i 2006, og man har blandt andet opdaget en kæmpemæssig atmosfærisk hvirvel omkring planetens sydpol. Japanerne planlægger at opsende en klimasonde til Venus, og også amerikanerne har planer om flere missioner.

Venus i astrologien

I astrologien er Venus en lykkebringende planet. Den står for kærlighed, kvindelighed, frugtbarhed, skønhed og rigdom, og symbolet for Venus er det samme som kvindetegnet.