ENERGIØ BORNHOLM
Udgivet: 10. november 2024 Oprettet af: Tobias Mortensen.
Små nedslag i den store sammenhæng. Energiø Bornholm på Kroppedal Museum
Af Tobias Mortensen
Hvis man i perioden fra oktober 2023 til juni 2024 kørte forbi markerne ved Solhøjvej sydøst for Hedehusene kunne man se endeløse rækker af søgegrøfter, der grøft efter grøft afdækkede områdets forhistorie (fig. 1.a.-1.b).


Den arkæologiske forundersøgelse er foranlediget af byggeriet af Energinets omformerstation ved Solhøj der skal modtage strøm fra Energiø Bornholm og omforme den til vekselstrøm, der kan sendes videre i det danske elnet. Se mere på Energinets hjemmeside.
Det forundersøgte areal, der samlet set omfatter intet mindre en 87 ha (fig. 2), er en del af et stort omgivende landskab hvorfra udgravninger igennem de sidste ca. 40 år har bidraget med meget ny viden. Det har således været muligt at påvise bopladser fra store dele af Danmarks Oldtid mens der også i området omkring forundersøgelsen er fundet grave der har været medvirkende til at belyse aspekter af særligt jernalderens samfund.

Et arkæologisk ”hotspot”
Med egnens særkende som et arkæologisk ”hotspot” er det i sig selv ikke en stor overraskelse at der er fremkommet en betydelig mængde af forhistoriske anlæg og konstruktioner.




Ved forundersøgelsen er der således blevet påvist mindst 60 konstruktioner dels fra yngre stenalder, bronzealder, jernalder og vikingetid (fig. 3a og 3b). Hegnsforløb, grubehuse, en tårnkonstruktion (fig.4), ét muligt palisadeanlæg, et stort antal fundførende gruber/-komplekser (fig.5, fig. 6 og fig. 7), brønde samt anlæg relateret til jernproduktion.



Hundegrav

Nær et af jernalderhusene blev der fundet en hundegrav (fig. 8). Forhåbningerne var at der var tale om et særligt oldtidsritual hvor hunden blev begravet på lige fod med menneskene i selvstændige grave. C14-datering af knoglerne afslørede dog at der ikke er tale om en jernalderhund men derimod om en hund der levede i 17-1800-tallet. Men begravet blev den.
Thorslundegaard
Foruden de forhistoriske huse blev der også fundet resterne af en firlænget gårdstomt opført i midten af 1800-tallet med meget velbevarede gulvlag samt brønd på gårdspladsen (fig. 9). På baggrund af arkivmateriale vedr. udmatrikuleringer fra de oprindelige udflyttergårde har det været muligt at verificere at gården oprindeligt hed Thorslundegaard. Navnet kan formentlig relateres til gårdens nærhed til byen Thorslunde set fra Baldersbrønde.

I en affaldsgrube ca. 15 meter syd for gården blev der fundet en større mængde genstande der formentlig kan relateres til nedrivningen af gården, der baseret på fundmaterialet, er hændt i starten af 1930’erne (fig. 10a-10d).




Fund fra yngre stenalder

I fire tilfælde er der i tidligere vådområder på arealet blevet lokaliseret lag med fund af flere velbevarede dyreknogler samt forskellige flintredskaber og –afslag (fig. 11). C14-datering af nogle af knoglerne fastslår at knoglerne er endt i vådområdet i den tidlige del af den yngre stenalder i tiden mellem år 3601 – 3368 f.Kr. Så altså mere end 5000 år siden. Hvorfor dyreknoglerne og flinten er endt i vådområderne er endnu et åbent spørgsmål – det, samt de mange andre spørgsmål som forundersøgelsen har åbnet op for håber vi at kunne komme nærmere et svar, når de egentlige udgravninger går i gang. Vi vil løbende opdatere bloggen med den nyeste viden fra de arkæologiske undersøgelser fra Energiø Bornholm hos Kroppedal Museum.
Vi vil løbende opdatere bloggen med den nyeste viden fra de arkæologiske undersøgelser fra Energiø Bornholm hos Kroppedal Museum.