Kroppedal Museum

Velfærdsforstadens bygningskultur

Velfærdsforstaden er kulturarv!

Nogle vil måske hævde, at man ikke kan sige ”velfærdsforstad” og ”kulturarv” i samme sætning. Men det mener vi i allerhøjeste grad på Kroppedal Museum. Derfor har vi også i de senere år fokuseret på netop efterkrigstidens kulturarv.

De seneste par år har vi bl.a., i tæt samarbejde med Ballerup- og Ishøj Kommune, udarbejdet en metode til at kortlægge, udpege og prioritere kulturarven i efterkrigstidens planlagte byggeri.

 

Fokus har længe været på de klassiske kulturmiljøer, såsom f.eks. landsbyer, herregårdsmiljøer og fiskelejer og metoderne til at udpege den slags kulturmiljøer er afprøvede og anerkendte. Men de metoder kommer lidt til kort, når der er tale om velfærdsforstaden. For den planlagte by har en særlig karakter, som kræver særlige analyse- og vurderingsmetoder til at vurdere kvaliteter og bevaringsværdier. På den baggrund giver projektet anvisninger til, hvordan museum og kommunernes planafdelinger, og måske også kulturafdelinger, kan arbejde konstruktivt sammen om at få kortlagt, vurderet, udpeget og sikret væsentlige bevaringsværdier i kommunen.

 

Hvis du er interesseret i at læse mere om projektet, kan du læse rapporten her.

Velfærdssamfundets bygningskultur.compressed