Det er lovgrundlaget i Museumslovens kapitel 8, der anviser, hvordan kommune og museum skal samarbejde om at sikre bevaringsværdierne for eftertiden.
Da amterne blev nedlagt ved strukturreformen i 2007 overgik ansvaret for varetagelse af kulturarven fra amterne til kommunerne. I denne forbindelse blev kommunerne den største forvalter af kulturarven, og det er blevet en forpligtelse for kommunerne at beskytte kulturarven.
Kroppedal, nyere tid har ”Kapitel-8”-ansvar for i 13 kommuner i det gamle Københavns Amt. Det drejer sig om Hvidovre, Brøndby, Vallensbæk, Ishøj, Rødovre, Glostrup, Albertslund, Høje Taastrup, Ballerup Herlev, Gladsaxe, Gentofte og Lyngby-Taarbæk.
I forbindelse med den kommunale planlægning er Kroppedal høringspart når der fremlægges kommuneplaner, lokalplaner, miljøvurderinger, landzonesager og nedrivningssager.
Museet kommer med indsigelser, hvis vi mener at væsentlige bevaringsværdier er i fare for at gå tabt. Hvis det ikke lykkes at redde bevaringsværdierne vil museet i videst muligt omfang dokumentere og registrere værdierne, inden de går tabt.
Museet medvirker også til kortlægninger af kulturarven i kommunerne. Som eksempel kan nævnes et samarbejde med Albertslund Kommune om kortlægning af kulturarven i industriområderne i kommunen og kortlægningen af kulturarven i det store almene boligområde ”Albertslund Syd”.
Ved at foretage kortlægning af kulturarven sikres det, at planlæggerne i kommunen har de bedste redskaber til at foretage planlægning, der tilgodeser og udnytter det væsentlige potentiale som kulturarven er for en kommune.