Kroppedal Museum

Pop-up udstillinger

Kvindegrav med krukke, kam, fibel og flere fund

Besøg en 1600-årig kvinde

 

Arkæologer har fundet grave og fine gravgaver ved Kong Svends Høj i Smørum, som nu udstillesperler

Fredag den 10. december slår Kroppedal Museum dørene op for en lille og ganske speciel særudstilling i museets butik.

I sommers fandt arkæologerne fra Kroppedal en cirka 1600 år gammel grav meget tæt på Kong Svends Høj i Smørum i Egedal Kommune. Graven er i dag færdigudgravet.

Graven stammer fra sidste del af romersk jernalder, den sidste del af 300-tallet. I graven fandt vi et velbevaret kvindeskelet. Vi ved ikke, hvem hun var. Men hun døde ganske ung,” fortæller museumsleder Mads Thernøe.”De efterladte lagde hende i graven, påklædt og med hendes bedste smykker. Hun blev lagt på siden, med overkroppen let drejet, så det var nemmere at placere smykkerne pænt på hendes bryst. Hun blev gravlagt på et markant bakkedrag i nærheden af sin bolig og med ansigtet vendt i retning mod ådalen nedenfor bakken. Det er er tydeligt, at hun tilhørte samfundets elite, da hun blev lagt i jorden for mere end 1600 år siden. Med sig til dødsriget fik hun smykker, perler og lerkar,” siger Mads Thernøe.

Henover sommeren har museets konservator haft travlt med at konservere gravgaverne, som museet nu har mulighed for at vise publikum et udvalg af. Gravgaverne bestod blandt andet af fem fibler (dragtspænder), flere perlekæder, en bronzekæde, en kam, to lerkar og et madoffer – formodentligt har det været en steg.

Gravgaverne og kvindens kranie vil være udstillet i butikken ved Kroppedal Museum.

Fibel

Praktisk information

Udstillingen åbner fredag den 1Benkam0. december 2021,

Museet har åbent alle dage fra 12.00 – 16.00.

Mandag lukket.

Gratis adgang til butikken på Kroppedal Museum.

Yderligere oplysninger: Lotte Sparrevohn, telefon 43 30 30 05