Kroppedal Museum

ESERO lærerkurser

ESERO lærerkurser på Kroppedal Museum

I samarbejde med ESERO-Danmark, tilbyder Kroppedal Museum følgende lærerkurser. Ønsker i at tilmelde jer kurserne, kontakt Lars Occhionerolars.occhionero@kroppedal.dk For mere information, og flere kurser, tjek ESERO-Danmarks hjemmeside esero.dk.

ESERO’s Materialekasser – Bliv rumingeniør for en dag

Hvad er satellitter lavet af? ESERO har udviklet et ”Spacecraft Materials Kit”, hvor elever skal teste materialer. Til dette kursus vil vi præsentere klassesættet, som indeholder alt, hvad man skal bruge, til at gennemføre forsøgene.

ESERO Spacecraft Materials Kit

Brug materialefysik til at forstå rumrejser

Hvad er satellitter lavet af? Når man skal bygge noget til at sende ud i rummet, er der en myriade af faktorer, som skal spille sammen. Ikke mindst er der valget af materialer, som skal have bestemte egenskaber, holdbarhed, elasticitet og ikke mindste være så lette som muligt. Materialefysik er derfor i høj grad en værdsat videnskab i rumbranchen.

ESERO har udviklet undervisningsmateriale til netop dette, hvor elever skal finde materialer til en satellitarm. Gennem forskellige forsøg skal eleverne finde frem til det bedste materiale ud af seks udvalgte materialer. Til det må de lave små forsøg og vurdere, hvilke materialer der er bedre end andre, for der er ikke nogen, som er perfekte i alle kategorier.

Program og målgruppe

Til dette kursus vil vi præsentere ESERO’s ”Spacecraft Materials Kit”, som indeholder alt, hvad man skal bruge til at gennemføre forsøgene, pakket i et (lille) klassesæt, som i kan få med hjem til at arbejde videre med i skolen.

Målgruppen for dette kursus er lærere på mellemtrinnet og udskolingen.

Læringsmål/faglige mål

Formålet med kurset er følgende:

  • Deltagerne skal kende til vigtige stoffer og materialer og deres egenskaber
  • Deltagerne skal kunne beskrive og forklare eksempler på fremstilling af produkter samt vurdere produktionsprocessers belastning af miljøet
  • Deltagerne skal kunne identificere og formulere relevante spørgsmål samt opstille enkle hypoteser
  • Deltagerne skal kunne planlægge, gennemføre og vurdere undersøgelser og eksperimenter med relevant udstyr

Tid og sted

Kurset afholdes d. 2. november 2021 kl. 13.00.

Arrangementet finder sted på Kroppedal Museum, Hovedstaden, Sjælland

Stellarium – Bring stjernehimlen i klasseværelset (Webinar)

Det er sjældent mørkt i skoletiden, og når det er, er det nok overskyet. Det giver astronomiundervisning en udfordring. Til kurset vil vi fortælle om det næstbedste: anvendelsen af programmer som Stellarium, hvormed man kan tage himlen ind i klassen.

Stellarium

Bring nattehimlen ind i klasselokalet

Astronomi er en fascinerende videnskab og en typisk indgangsvinkel til at få børn og unge interesseret i videnskab. Men observation af stjernehimlen er ikke nemt i et land som Danmark, hvor det er for lyst om sommeren og for overskyet om vinteren; og hvor skoletiden for øvrigt ikke harmonerer så godt med at være ude og kigge op.

Heldigvis kan man bringe himlen ind i klasseværelserne som et alternativ ved hjælp af planetarieprogrammer. Et meget populært og gratis program er Stellarium.org.

Program og målgruppe

På kurset vil vi introducere Stellarium og vise, hvordan man kan bruge den til at vise den næstbedste stjernehimmel (efter den rigtige) i sin undervisning, men også hvordan programmet kan bruges til at søge informationer om alt fra stjernebilledemyter til bedre visualiseringer af himmelkoordinater. Der vil også være mulighed for at udføre små astronomiske observationer, så som beregning af parallakser, lysets tøven, planlægning af observationsaftner og mere.

Målgruppen for dette kursus er lærere på mellemtrinnet, udskolingen og i gymnasiet.

Læringsmål/faglige mål

Formålet med kurset er følgende:

  • Deltagerne skal få indblik i astronomiundervisning
  • Deltagerne skal lære at brug programmer som Stellarium
  • Deltagerne skal have mulighed for at bringe nattehimlen ind i undervisningslokalet, således at eleverne kan opleve astronomiundervisningen på en ny måde

Tid og sted

Kurset afholdes d. 9. november 2021 kl. 15.00.

Arrangementet er nationalt.