Kroppedal Museum

Stjerneaften

Stjerneaften på Kroppedal Museum , sæson 2021/22

Kom til en stjerneaften, for at se stjerner og høre om universets forunderlige verden. Kroppedal Museum er klar med en ny sæson med populærvidenskabelige foredrag om astronomi og med mulighed for at observere stjernehimlen på nært hold fra museets observatorium. 

I museets Ole Rømer-udstilling , vil astrofysiker Lars Occhionero introducere til stjernehimlen netop nu. Derefter står KAF (Københavns Astronomiske Forening) klar ude i museets observatorium, hvor kikkerten indstilles på ”langt ude i universet”.
Desværre kan vi ikke styre vejret, og i tilfælde af overskyet, må man i stedet nøjes med at blive introduceret til museets hyggelige skydetags-observatorium og få besvaret eventuelle spørgsmål om stjerneobservationer i almindelighed.

Bemærk, at der er begrænset antal pladser. Billetsalg via Place2book.com (linket fører direkte til liste over alle stjerneaftnerne) Det er ikke muligt at købe billet i døren.

Alle aftener fra kl. 19-21.
Pris: Voksne: 75 kr. Unge under 18 år: 25 kr. (Begge priser er ekskl. gebyr fra Place2book)

PROGRAM

Programmet for sæsonens stjerneaftner er som følger:

Universet i børnehøjde – 21. oktober, 16. februar og 23. februar

Vanen tro, vil stjerneaftenerne i efterårs- og vinterferien være særlige aftener for børn, hvor vi trækker universet ned i børnehøjde Her er ingen spørgsmål for dumme, og man kan få svar på stort set alt mellem himmel og det ydre rum. ’Universet i børnehøjde’ finder sted i skolernes ferier, og vil i modsætning til de almindelige stjerneaftener, have fokus på at fortælle bredt om universet: fx hvad er stjerner lavet af, hvornår opstod universet og hvor ender det, hvad er en galakse, hvorfor findes der måner – med meget mere. Og selvfølgelig skal vi også kigge på stjerner fra observatoriet – men kun, hvis himlen ikke er dækket af skyer.

NB: universet i børnehøjde i efterårsferien er torsdag i efterårsferien!

Billetter til Universet i børnehøjde:

TORSDAG d. 21. oktober (efterårsferie)

onsdag d. 16. februar (vinterferie)

onsdag d. 23. februar (vinterferie)

Astrofotografering – 3. november

Siden Hubble Teleskopet blev sendt ud i rummet, har dens billeder af galakser, stjernetåger, stjernehobe, planeter og meget mere fyldt mange bøger, baggrunde på computere og plakater. Men hvordan bliver disse billeder til, og hvad viser de os?
På denne stjerneaften er der (næsten) nymåne, og dermed en rigtig god mulighed for at tage gode billeder uden at Månens lys forstyrrer os. Vi vil derfor tale om hvordan man i praksis tager gode billeder af objekter, hvordan virker en kikkert og et kamera dertil og hvilke udfordringer man støder på når man vil tage billeder af meget lyssvage objekter som er millioner af kilometer væk.

Billet til onsdag d. 3. november

Liv i rummet – 24. november

Er vi alene i universet? Hvordan kan liv se ud hvis ikke det vi kender fra Jorden? Og hvad er liv i det hele taget? Disse spørgsmål er en af de store drivkræfter bag vores forskning. Vi leder efter planeter hvor liv som vi kender det kan opstå. Tænker hvordan vi kan gennemsøge deres atmosfære for markører og selv i vores nabolag, solsystemet, er jagten på liv langt fra ovre.

Denne aften vil vi tale om hvordan man leder efter liv i rummet, både i jagten på exoplaneter og i søgen efter liv eller rester af fordums liv på Mars, Europa og andre af solsystemets kloder.

Billet til onsdag d. 24. november

Stjerneskud, meteorer og kometer – 8. december

Ud over planeter indeholder solsystemet også en masse andre mindre objekter. Asteroider, meteorer og kometer er objekter som kan indeholde viden om solsystemet allerførste stunder, og i dag ses de også som et interessant mål for minedrift, materialeindsamling og fundament for baser. Dette og meget mere vil vi tale om i aften som optakt til stjerneskudssværmen Geminiderne som topper ugen efter. Som altid vil der være mulighed for at observere himlen, skulle skyerne holde sig væk.

Billet til onsdag d. 8. december

Hvordan bliver stjerner født? Stjernetåger – 12. januar

Når stjerner dør, bliver tonsvis af materiale spredt rundt i rummet. Dette materiale danner det stof vi finder mellem stjernerne, det interstellare stof. I nogle tilfælde vil dette stof blive lyst op og danne forskellige former for skyer i rummet, stjernetåger. Disse er altså rester af stjerner som er døde. Men vi oplever også at stjernetåger kan falde sammen om sig selv, og være med til at danne nye stjerner. Stjernetåger er således både rester af døde stjerner og stjernefabrikker. Kom og hør hvordan stjerner bliver født, udvikler sig og dør i disse spektakulære gasskyer. Skulle vejret være klart, vil KAF (Københavns Astronomiske Forening) stå klar ved observatoriet og udpege en af de flotteste stjernetåger man kan se fra Danmark: Den store Oriontåge.

Billet til onsdag d. 12. januar

Hvordan blev universet til? Kosmologi – 26. januar

“Vil du lave en æbletærte helt fra bunden, må man starte med at opfinde universet.” Det sagde astronomen Carl Sagan i Cosmos i 1980. For ja, hvor kommer æblerne fra, og hvor kommer atomerne æblerne er lavet af fra, og hvor kommer Jorden som bærer dem fra, eller universet? Spørgsmålet om universets oprindelse har fascineret mennesker fra tider før historiske kilder.

På denne stjerneaften vil vi tage en rejse gennem tid og se på hvordan universet, stjerner, planeter, atomer og til sidst æbler og æbletærter er blevet skabt; fra universets tidligste dage til i dag.

Billet til onsdag d. 26. januar

Sorte Huller – 9. marts

Hvad sker der hvis man laver et objekt så tungt at selv lys, med sine næsten 300.000 km/s ikke kan undslippe? Man får et sort hul, et objekt hvor tyngdekraften begynder for alvor at vise sine muskler og gør rummet omkring dem underligt. Sorte huller er gået fra matematiske spekulationer til objekter vi har billede af på ganske få årtier. Men hvad er de? Hvordan virker de? Og hvordan har vi billeder af noget som ikke kan lyse?

Til vores sæsonafslutning vil vi tage et kig på en af rummets mest ekstreme fænomener og se hvad de kan lære os om tyngdekraften.

Billet til onsdag d. 9. marts