Kroppedal Museum

Stjerneaftner

Kom og se stjerner og hør om universets forunderlige verden. Kroppedal Museum er klar med en ny sæson med populærvidenskabelige foredrag om astronomi og med mulighed for at observere stjernehimlen på nært hold fra museets mini-observatorium. 

Stjerneaftener i vinterhalvåret er efterhånden blevet en tilbagevendende tradition på Kroppedal Museum: Når mørket sænker sig og giver bedre betingelserne for at betragte himlen over Vestskoven, langt væk fra byens lys, kan store som små blive klogere på- og komme lidt tættere på den vidunderligt uendelige verden over vores hoveder. Og altid med fokus på de mest aktuelle stjernebilleder og fænomener på himlen.

I museets Ole Rømer-udstilling , vil astrofysiker Lars Occhionero introducere til stjernehimlen netop nu. Derefter står KAF (Københavns Astronomiske Forening) klar ude i museets mini-observatorium, hvor kikkerten indstilles på ”langt ude i universet”.
Desværre kan vi ikke styre vejret, og i tilfælde af overskyet, må man i stedet nøjes med at blive introduceret til museets hyggelige skydetags-observatorium og få besvaret eventuelle spørgsmål om stjerneobservationer i almindelighed.

Himlen i børnehøjde

Som sidste år, præsenterer vi i denne sæson tre særlige aftener for børn, hvor vi trækker universet ned i børnehøjde Her er ingen spørgsmål for dumme, og man kan få svar på stort set alt mellem himmel og det ydre rum. ’Himlen børnehøjde’ finder sted i skolernes ferier, og vil i modsætning til de almindelige stjerneaftener, have fokus på at fortælle bredt om universet: fx hvad er stjerner lavet af, hvornår opstod universet og hvor ender det, hvad er en galakse, hvorfor findes der måner – med meget mere. Og selvfølgelig skal vi også kigge på stjerner fra observatoriet – men kun, hvis himlen ikke er dækket af skyer.


Bemærk, at der er begrænset antal pladser til både ’Stjerneaftener’ og ’Universet i børnehøjde’. Billetsalg via Place2book.com. Alle aftener fra kl. 19-21.
Pris: Voksne: 75 kr. Unge under 18 år: 25 kr.

Sæsonpas

Som noget særligt i år, indfører vi muligheden for at købe alle 9 af sæsonens stjerneaftner på en gang. En sæsonpas koster 350,- for voksne og 120,- for børn og unge under 18. Pga. begrænset plads skal der dog stadig bookes plads på de enkelte aftner via Place2book.com. Er du interesseret, kontakt lars.occhionero@kroppedal.dk 

 

PROGRAM

Programmet for sæsonens stjerneaftner er som følger:

16. oktober 2019  – Himlen i Børnehøjde 

Det er efterårsferie så vi holder en særlig stjerneaften rettet til børnene, hvor hus-astronomen Lars Occhionero vil svare på store og små spørgsmål om rummet. Der ingen dumme spørgsmål! Så undrer du dig over hvorfor vi siger at Månen er en grøn ost, eller om vi har snakket med aliens eller hvad et sort hul er for noget; så kom og få et svar. KAF vil stå klar ved observatoriet i tilfælde af klart vejr.

30. oktober 2019 – Introduktion til observationer:

Skal man bruge en stjernekikkert til at se noget? Hvad er godt at købe? Hvordan finder jeg rundt på himlen? I denne første regulære stjerneaften vil vi se nærmere på alle de praktiske spørgsmål vedrørende stjernekiggeri, giver gode fif, og afprøver hvad vi har lært i observatoriet, hvis vejret er med os

6. november 2019 – Solsystemet og dens planeter: 

Om få dage (den 11.) vil Merkur passere forbi Solskiven. Vi vil derfor benytte lejligheden til at tale om solsystemet og dens planeter. Skulle vejrguderne være med os vil KAF også som altid stå klar ved observatoriet.

20. november 2019 – Asteroider, kometer og andre “småting”: 

Ud over planeter indeholder solsystemet også en masse andre mindre objekter. Asteroider, meteorer og kometer er objekter som kan indeholde viden om solsystemet allerførste stunder, og i dag ses de også som et interessant mål for minedrift og større bemandede rumekskursioner. Dette og meget mere vil vi tale om i aften, og som altid vil der være mulighed for at observere himlen, skulle skyerne holde sig væk.

4. december 2019 – Månen og mennesket: 

Halvmånen er det bedste tidspunkt at observere vores nærmeste nabo på. I grænselandet mellem lys og mørke spiller bjerge og kraternes skygger på hinanden. Månen er et fascinerende objekt som har tryllebundet mennesker altid. I aften vil vi se på hvordan menneskets forhold til Månen har været gennem tiderne, og hvad vi gør for at vende tilbage til den. Ved klart vejr, vil vi også kigge på Månen gennem observatoriets kikkert

15. januar 2020 – Sorte huller, mørkt stof og andre ting vi ikke kan se: 

I aften skal vi tale om alt det vi ikke kan se, ikke direkte i hvert fald. Mørkt stof og mørk energi er nogle mystiske komponenter i universet vi kan se er der, men ikke kan se. Og dybt i universet finder vi sorte huller; områder med tyngdekraft så stort at selv lys ikke kan undslippe. Men hvordan kan vi så alligevel studere disse fænomener? Ikke med museets observatorium, men skulle det være klart, vil KAF nok finde nogle objekter som er værd at kigge på.

12. og 19. februar 2020 – Himlen i Børnehøjde

Det er vinterferie så vi holder en særlig stjerneaften rettet til børnene, hvor hus-astronomen Lars Occhionero vil svare på store og små spørgsmål om rummet. Der ingen dumme spørgsmål! Så undrer du dig over hvad stjernetegn er for noget, hvordan man måler temperaturen på stjerner eller hvad forskellen på en planet og en måne er; så kom og få et svar. KAF vil stå klar ved observatoriet i tilfælde af klart vejr. KAF vil stå klar ved observatoriet i tilfælde af klart vejr.

4. marts 2020 Exoplaneter og liv i rummet: 

Er der nogen derude? Dette er nok dét spørgsmål som har drevet astronomer og astronomi-interesserede de sidste mange år. Det er nok også derfor at en af de største moderne felter inden for astronomien er jagten på exoplaneter. Men hvordan finder vi egentlig exoplaneter, altså planeter uden for solsystemet? I aften ser vi på forskellige teknikker og med lidt held, og klart vejr, kan vi kigge mod de stjerner vi i dag ved har planeter omkring sig.