Kroppedal Museum

Stjerneaftner

Stjerneaften sæson 2020/21

Kom og se stjerner og hør om universets forunderlige verden. Kroppedal Museum er klar med en ny sæson med populærvidenskabelige foredrag om astronomi og med mulighed for at observere stjernehimlen på nært hold fra museets observatorium. 

I museets Ole Rømer-udstilling , vil astrofysiker Lars Occhionero introducere til stjernehimlen netop nu. Derefter står KAF (Københavns Astronomiske Forening) klar ude i museets mini-observatorium, hvor kikkerten indstilles på ”langt ude i universet”.
Desværre kan vi ikke styre vejret, og i tilfælde af overskyet, må man i stedet nøjes med at blive introduceret til museets hyggelige skydetags-observatorium og få besvaret eventuelle spørgsmål om stjerneobservationer i almindelighed.

Mars og Universet i børnehøjde

Som sidste år, præsenterer vi i denne sæson tre særlige aftener for børn, hvor vi trækker universet ned i børnehøjde Her er ingen spørgsmål for dumme, og man kan få svar på stort set alt mellem himmel og det ydre rum. ’Mars/Universet i børnehøjde’ finder sted i skolernes ferier, og vil i modsætning til de almindelige stjerneaftener, have fokus på at fortælle bredt om universet: fx hvad er stjerner lavet af, hvornår opstod universet og hvor ender det, hvad er en galakse, hvorfor findes der måner – med meget mere. Og selvfølgelig skal vi også kigge på stjerner fra observatoriet – men kun, hvis himlen ikke er dækket af skyer.

Bemærk, at der er begrænset antal pladser til både ’Stjerneaftener’ og ’Mars/Universet i børnehøjde’. Billetsalg via Place2book.com. Alle aftener fra kl. 19-21.
Pris: Voksne: 75 kr. Unge under 18 år: 25 kr. (Begge priser er ekskl. gebyr fra Place2book)

Pga. Corona vil vi halvere antallet af billetter og det vil ikke være muligt at købe billet i døren.

PROGRAM

Programmet for sæsonens stjerneaftner er som følger:

 

14. oktober 2020 – Mars i Børnehøjde

Efterårsferiens stjerneaften er, traditionen tro, mere rettet børnene. For tiden er Mars i opposition, altså tæt på Jorden og vel oplyst af Solen. Dét at Mars er tæt på Jorden har også gjort at der i år er sendt hele tre missioner til den røde planet. Denne aften vil vi lade jer stille spørgsmålene om Mars, planeten, missionerne, marsmænd eller hvad du nu brænder for. Der er ingen dumme spørgsmål!

11. november 2020 – Liv i rummet

AFLYST PGA. SYGDOM

Er vi alene i universet? Hvordan kan liv se ud hvis ikke det vi kender fra Jorden? Og hvad er liv i det hele taget? Disse spørgsmål er en af de store drivkræfter bag vores forskning. Vi leder efter planeter hvor liv som vi kender det kan opstå. Tænker hvordan vi kan gennemsøge deres atmosfære for markører og selv i vores nabolag, solsystemet, er jagten på liv langt fra ovre.

Denne aften vil vi tale om hvordan man leder efter liv i rummet, både i jagten på exoplaneter og i søgen efter liv eller rester af fordums liv på Mars, Europa og nu også Venus. Endelig vil vi også byde stjerneskudssværmen Leoniderne velkommen, og give fif til hvordan man kan observere disse meteorer.

25. november 2020 – Planeternes Dans

At Månen kredser om Jorden har man vidst i årtusinder. At Jorden kredser om Solen var en lidt mere kontroversiel opdagelse. At Solen også bevæger sig i Mælkevejen, som selv er i bevægelse i et ekspanderende univers, er noget vi først er begyndt at undersøge i moderne tid. Men hvordan målte man hvordan planeterne bevæger sig i antikken? Hvordan gør vi dag? Hvordan måler man afstand til stjerner og galakser?

På denne stjerneaften vil vi se på himlens mekanik, hvordan det har påvirket vores syn på universet, fra planeter som både som rejser med guder over himlens flod til moderne kosmologi. Hvis vejret er med os vil det også være muligt selv om aften at opleve denne dans, når Mars og Månen mødes i en konjunktion.

– Billet til 25. november –

9. december 2020 – Hvor kommer alting fra?

AFLYST PGA. CORONA-RESTRIKTIONER

“Vil du lave en æbletærte helt fra bunden, må man starte med at opfinde universet.” Det sagde astronomen Carl Sagan i Cosmos i 1980. For ja, hvor kommer æblerne fra, og hvor kommer atomerne æblerne er lavet af fra, og hvor kommer Jorden som bærer dem fra, eller universet? Spørgsmålet om universets oprindelse har fascineret mennesker fra tider før historiske kilder.

På denne stjerneaften vil vi tage en rejse gennem tid og se på hvordan universet, stjerner, planeter, atomer og til sidst æbler og æbletærter er blevet skabt; fra universets tidligste dage til i dag.

13. januar 2021 – Astrofotografering

AFLYST PGA. CORONA-RESTRIKTIONER

Siden Hubble Teleskopet blev sendt ud i rummet, har dens billeder af galakser, stjernetåger, stjernehobe, planeter og meget mere fyldt mange bøger, baggrunde på computere og plakater. Men hvordan bliver disse billeder til, og hvad viser de os?
På denne stjerneaften er der nymåne, og dermed en rigtig god mulighed for at tage gode billeder uden at Månens lys forstyrrer os. Vi vil derfor tale om hvordan man i praksis tager gode billeder af objekter, hvordan virker en kikkert og et kamera dertil og hvilke udfordringer man støder på når man vil tage billeder af meget lyssvage objekter som er millioner af kilometer væk.

 17. og 24. februar 2021 – Universet i Børnehøjde:

AFLYST PGA. CORONA-RESTRIKTIONER

Det er vinterferie så vi holder en særlig stjerneaften rettet til børnene, hvor hus-astronomen Lars Occhionero vil svare på store og små spørgsmål om rummet. Der ingen dumme spørgsmål! Så undrer du dig over hvad stjernetegn er for noget, hvordan man måler temperaturen på stjerner eller hvad forskellen på en planet og en måne er; så kom og få et svar. KAF vil stå klar ved observatoriet i tilfælde af klart vej

10. marts 2021 – Sorte huller

AFLYST PGA. CORONA-RESTRIKTIONER

Hvad sker der hvis man laver et objekt så tungt at selv lys, med sine næsten 300.000 km/s ikke kan undslippe? Man får et sort hul, et objekt hvor tyngdekraften begynder for alvor at vise sine muskler og gør rummet omkring dem underligt. Sorte huller er gået fra matematiske spekulationer til objekter vi har billede af på ganske få årtier. Men hvad er de? Hvordan virker de? Og hvordan har vi billeder af noget som ikke kan lyse?

Til vores sæsonafslutning vil vi tage et kig på en af rummets mest ekstreme fænomener og se hvad de kan lære os om tyngdekraften.