ARKÆOLOGIEN PÅ KROPPEDAL: HELENE SKJÆRNING JACOBSEN
Udgivet: 6. marts 2025 Oprettet af: Helene Skjærning Jacobsen.
Mød Kroppedals arkæologer og se nogle af deres fineste fund.
I 2025 vil vi præsentere museets medarbejdere på det arkæologiske team og høre lidt om de interessante fund, de har gjort i Kroppedals ansvarsområde gennem årene.
Hver måned vil vi fremhæve en af vores arkæologiske medarbejdere samt et af deres yndlingsfund.

Helene Skjærning Jacobsen
Helene er udannet Cand.mag. i forhistorisk arkæologi ved Københavns Universitet.
Hun har gravet for Kroppedal Museum siden studietiden fra 2021 og er i dag fastansat arkæolog.
Arkæologens yndlingsfund: Ornamenteret keramik fra jernalderen
Af Helene Skjærning Jacobsen
Under udgravningen ved Kirstinehøj i Tømmerup fandt vi noget meget fint ornamenteret keramik. I alt var der fire stykker keramik, som man kunne samle som et (meget nemt) puslespil og som endda indebar et randstykke og ornamentik – det er altid spændende, for så kan man lettere datere keramikken.
Da vi fik vasket keramikken og bedre kunne se ornamentikken gik det op for os, at det faktisk var ret specielt.
Keramikken er fundet på en udgravning med et genstandsmateriale, der primært dateres til Førromersk Jernalder (500 f.v.t.- 1 f.v.t.), men den her ornamentik – mæanderbort – ser vi normalt først i den efterfølgende periode i Romersk Jernalder (ca. 1-400 e.v.t.). Det er en mulighed, at der også har foregået aktivitet i Romersk Jernalder i dette område, men når det er noget nær det eneste vi har fundet, der kunne være fra denne periode, virker det en smule usandsynligt.
Derfor er en analyse af keramikkens oprindelse interessant at få undersøgt. Vi er i gang med at få keramikken nærmere analyseret, så vi kan finde ud af mere om netop det. På den måde, kan vi finde ud af om det er lokalt – hvilket kan ændre vores forståelse af fortidens keramik – eller om det kommer andet steds fra, som ville fortælle os om fortidens kontakter. Når vi ved hvor det kommer fra, kan vi forhåbentlig bedre datere keramikken og på den måde lære endnu mere om fortidens forbindelser.
