Hver dag er en kamp

En udstilling om vikingerne på Vestegnen
Vises på Kroppedal Museum

Ikke langt fra Kroppedal Museum har arkæologer fundet en af de hidtil største vikingegravpladser på Sjælland. De gravlagte mænd, kvinder og børn har levet et hårdt og nådesløst liv som slidsomme bønder, hvor hver dag var en kamp for overlevelse. Med tydelige forbindelser til Gotland har deres verden været Østersøområdet, men på Sjælland har de bygget og boet, dyrket den gode jord, og levet tilbagetrukket fra togter og krig.

I udstillingen møder I fire skæbner. De blev aldrig helte og aldrig nævnt i historiebøgerne. De var dem, der blev hjemme og kæmpede for at sikre slægtens, hjemmets og lokalsamfundets beståen. Deres fortælling starter længe før, vikingekongen Harald Blåtand bygger sine imponerende forsvarsanlæg og længe før, at Danerne betror sig til det kristne kors. Deres fortælling starter på Gotland, og ender på en mark i det østlige Sjælland ved Vridsløsemagle. Historien om de fire vikinger er naturligvis som som museet har opdigtet sammen med dygtige filmfolk. Sammen har vi lavet animationsfilmen “Hver dag er en Kamp” , som er en del af udstillingsoplevelsen. Du kan også se filmen her: https://www.youtube.com/watch?v=FYzUmCR8F1I&t=56s

Udstillingens hovedfortælling tager gæsterne med tilbage til den tidligste vikingetid. En tid, hvor de skandinaviske kongeriger endnu ikke er etableret, og hvor der endnu ikke er nogen stærk kongemagt, der kan sikre almindelige mennesker tryghed.

I udstillingen møder I ikke den stolte nationalromantiske vikingekriger, men de slidsomme bønder, der hver dag skulle kæmpe for at overleve. Det gør ikke udstillingen mindre dramatisk, men forhåbentligt mere vedkommende. Blot at eksistere var hårdt arbejde.

Se dele af udstillingen her

Find vej til udstillingen
på Kroppedal Museum

Adresse

Kroppedals Allé 3 2630 Taastrup

Åbningstider

Tirsdag til søndag kl. 12-16