DENAR, DENARER, DENARERNE!

Udgivet: 30. oktober 2023     Oprettet af: Tobias Mortensen.

DENAR, DENARER, DENARERNE!

På en mark i Høje-Taastrup kommune har detektorførerne Svend Erik Hansen og Finn Johansen blandt flere andre spændende genstande fra jernalderen fundet 10 romerske denarer. Mønterne er alle af sølv og er slået under kejserne Trajan (98-117 e.v.t.), Hadrian (117-136 e.v.t.) Antonius Pius (138-161 e.v.t.) og Marcus Aurelius (161-180 e.v.t) der regerede fra slutningen af det 1. til slutningen af det 2. århundrede e.v.t.

Detektorfører Finn Johansen på marken hvor de 10 denarer er fundet
Romersk denar. Slået af Trajan i år 117. På forsiden står der IMP CAES NER TRAIAN OPTIM AVG GERM DAC, Bagsiden: PARTHICO P M TR P COS VI P P S P Q R.
Romersk denar, RIC 58. Trajan, Rom, år 102, Forside viser portræt af Trajan og omskiften: IMP CAES NERVA TRAIAN AUG GERM. Bagsiden viser gudinden Victory og omskriften P M TR P COS III P P.
Romersk denar. Forside: Portræt af Hadrian og omskiften HADRIANVS AVG COS III PP. Bagside: Hadrian giver hånd til Felicitas og omskriften FELICITAS AVG.
Romersk denar. Portræt af Antonius Pius på forsiden. Bagsiden viser Justitia. Spor efter en del lødighedsklip.
Romersk denar. Portræt af Marcus Aurelius og omskriften M ANTONINVS AVG TR P XXVI(II). Bagsiden viser formentlig en bunden germansk fange og krigstrofæer, og omskriften IMP VII COS III.

Fundet af de 10 denarer medførte at Kroppedal Museum i midten af september 2023 foretog en mindre udgravning i området hvor mønterne var fundet, i håbet om at finde ud af hvor de oprindeligt var blevet nedlagt. Denarerne er fundet på et lille højdedrag i landskabet, dog har landbrugets mangeårige bearbejdning af jorden spredt mønter ud over et større område. At lokalisere det oprindelige nedlægningssted var derfor som at lede efter en nål i en høstak.

Arkæologerne fra Kroppedal Museum gravede fire søgegrøfter hvori der blev fundet kogestensgruber, gruber og enkelte stolpehuller, men desværre fandt vi ikke nedlægningsstedet eller flere denarer i denne omgang. Svend og Finn afsøger nu området på marken for at se om der dukker flere denarer op der kan hjælpe med at indsnævre arealet hvor vi formoder at der gemmer sig flere mønter. Således kan man sige – bedre held næste gang.