LYT TIL VESTEGNENS BYGNINGER

Udgivet: 11. juli 2024     Oprettet af: Kirsten Egholk.

Hør Vestegnens bygninger tale

EPISODE 1: LYT TIL BREDEKÆRS VÆNGE

I dette lydværk zoomer vi særligt ind på Friis og Moltkes alternative løsning til den traditionelle villa, de fællesskabsorienterede Z-huse af Gudmand-Høyer og Ørsted Pedersens klyngehuse. Alle tre eksempler på eksperimentelt typehusbyggeri, der bevægede sig væk fra det ensomme parcelhus. Idemanden bag typehusudstillingen var Edmund Antkowiak. Målsætningen var at samle arkitekter, håndværkere og producenter med henblik på at bygge boliger, der kunne leve op til følgende krav: ”Det bedste, tidssvarende, funktionsdygtige og æstetiske byggeri til billigste pris og korteste tid.” Udstillingen var permanent og potentielle købere kunne komme og se på husene og enten købe det pågældende hus eller få opført et tilsvarende på en anden byggegrund. Udstillingen var en kæmpe succes og i dag ligger de fleste af husene stadig i kvarteret – nogle ret uændrede og andre med større ændringer.

Grafisk illustration af Rikke Jensen

EPISODE 2: LYT TIL GALGEBAKKEN

Grafisk illustration af Rikke Jensen

EPISODE 3: LYT TIL GADEHAVEGÅRD

Gadehavegård er en typisk repræsentant for kransporsarkitektur, hvor bebyggelsesplanen er organiseret ud fra byggekranens rækkevidde og løftekapacitet. Gadehavegård bygger også på en idé om den moderne, grønne landskabelige by. Idéen rækker tilbage til blandt andet Le Corbusier’s byplanteorier fra begyndelsen af det 20. århundrede.

Byggeriet blev opført i peroden 1977 til 1982 af Danske Funktionærers Boligselskab, som i 1971 havde opkøbt gården Gadehavegård og dens jorder. De 986 boliger fordelt på 1-4 værelser er organiseret i 4-5 etages blokke, hvor lejlighederne på gård-/havesiden enten har altaner eller forhaver. Palle Nørholm var arkitekten bag bebyggelsen, og den landskabsarkitektoniske bearbejdning blev i sin tid udført af Frank Pettersons Tegnestue. Fra 2023 og frem til 2030 er der en større helhedsrenovering i gang af hele Gadehavegård.

Grafisk illustration af Rikke Jensen