TUBBERUP. FORSVUNDET LANDSBY FUNDET IGEN?
Udgivet: 21. oktober 2024 Oprettet af: Victor Bizoev.
Tubberup. Forsvundet landsby fundet igen?
Af Victor Bizoev
I februar til maj 2024 havde Kroppedal Museum en spændende udgravning i det nordlige Herlev, hvor der i middelalderen lå en landsby ved navn Tubberup. I dag er landsbyen for længst nedlagt og vores arkæologiske kendskab til de gårde der lå i landsbyen er meget begrænset. Til gengæld er vores viden om landsbyen fra de skriftelige kilder omfangsrigt.
For blot at nævne nogle få informationer ved vi, at Roskilde Bispen ejede landsbyen omkring år 1370, samt at der 1496 var seks gårde i landsbyen. På Frederik den 2´s tid havde kongemagten også en jagtgård i landsbyen (år 1586), som han jævnligt besøgte. Og da landsbyen blev revet ned i 1672 byggede man i stedet Hjortespring Hovedgård, som stod frem til ca. 1770.
Landsbyen placering er ikke nøjagtigt stedfæstet, men på baggrund af tidligere undersøgelser, er man ret sikker på, at landsbyen har ligget i området omkring Gammel Klausdalsbrovej.
På et grønt areal, hvor der tidligere er foretaget mindre udgravninger, fik museet en sjælden mulighed for at åbne to store felter op, i håbet om at finde resterne af den nedlagte landsby.
Og igennem udgravningen blev der da også fundet flere konstruktioner fra middelalderen samt en masse andre spændende fund som går helt tilbage til 1200-1300-tallet.
En middelalderlig hypocaust
Udgravnings nok vigtigste fund var en middelalderlig Hypocaust (varmluftsovn), som faktisk allerede blev fundet igennem en amatørarkæologisk udgravning i 1980. Men med den nye undersøgelse har museet haft mulighed for at totaludgrave ovnen og dermed lave mere detaljeret dokumentation. Det er tidligere forslået, at Hypocausten lå i den jagtgård, som Frederik 2 havde i landsbyen. Om dette er tilfældet kan vi ikke sige med sikkerhed, men trækul udtaget til Kulstof-14 analyse kan forhåbentlig gøre os klogere på, hvornår ovnen har været i brug. Igennem udgravningen fik museet også mulighed for at søge efter den bygning som ovnen har ligget i. Uden at det dog gav de helt store resultater.
Ikke langt fra Hypocausten fandt museet også rester af flere bygninger med jordgravede stolper. Nogle af bygningerne lå så tæt op af hinanden, at man kan forestille sig, at de måske er samtidige, og endda har udgjort én gårdeenhed i Tubberup landsby.
f
Hjortespring Hovedgård?
Udover middelalder er der også fund og konstruktioner fra nyere tid (1660-). Et af dem er et syldstensfundament med bevaret pigstensgulv. I opfyldslagene over gulvet væltede det op med fund fra 1600-1700 tallet, herunder keramik, porcelæn, fajance, kridtpibe, metaller osv.
Fundenes datering peger i retningen af, at fundament først er bygget efter nedlæggelsen af landsbyen. Et godt bud kunne derfor være, at der er tale om den nedlagte Hjortespring Hovedgård, som kendes fra en tegning i Frederik den 5´s atlas. På tegningen er der flere genkendelige pejlemærker, som er med til at afslører dens placering.
Detektorfund
På andre middelalder- og nyere tids lokaliteter fremkommer der generelt mange metalfund. Derfor er felterne også flittigt blevet undersøgt med metaldetektor, hvilket har frembart mange spændende fund, som måske ellers var gået tabt. Fundene tæller bl.a.: rasleblik, remløber, skospænde, mønter, blyplomber og meget mere. De fleste af metalfundene stammer fra et kulturlag, som ser ud til at være akkumuleret over mange hundrede år. De mange flotte fund vidner også om, at de mennesker der boede på stedet må have tilhørt den bedre del af samfundet.